Beschermd cultuurhistorisch landschap

Herenhuis Beaucarne: binnenkoer en wintertuin

Beschermd cultuurhistorisch landschap van 23-06-1976 tot heden

ID
8726
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/8726

Besluiten

Woningen: gevels, binnenkoer en wintertuin
definitieve beschermingsbesluiten: 23-06-1976  ID: 996

Beschrijving

De binnenkoer en wintertuin van herenhuis Beaucarne zijn beschermd als landschap.

In hetzelfde besluit werden ook de gevels en het interieur van het huis, samen met de druivenserre beschermd als monument. Later, in 1995 werd die bescherming uitgebreid met de bedaking van het pand.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: "18de eeuw - begin 19de eeuw. In zijn geheel te beschermen met interieur, evenals de binnenkoer en de wintertuin met druivenserre (begin 19de eeuw). Voor verdere gegevens omtrent waarde en geschiedenis van dit gebouw verwijzen wij naar een recente publicatie 'Uit het rijke verleden van Ename, 974-1974', Oudenaarde, 1974. Dit werk geeft een beeld van het belang van het centrum van Ename als historische en pittoreske site."

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000423, Beaucarnestraat 9 (ex Enameplein 9): huis (binnenkoer en wintertuin) (zie 2819), (H. van den Bossche, 1975).


Waarden

De binnenkoer en de wintertuin van het huis gelegen Enameplein 9 zijn beschermd als landschap omwille van het algemeen belang.

Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Dorpskern Ename met archeologische site en Bos t’Ename

Ename, Mater, Oudenaarde, Welden (Oudenaarde)
De ankerplaats ligt ten oosten van Ename (Oudenaarde) en ten westen van Volkegem (Oudenaarde). Bos t'Ename bevindt zich voor één vierde in de brede geul van het laagterras van de Scheldevallei en voor drie vierden bekleedt het bos de steile valleiwand, inclusief het talud bovenaan. Tussen Ename en het bos ligt de Riedekensbeek, parallel aan de Scheldesteilwand.


Herenhuis Beaucarne met tuin en druivenserre

Beaucarnestraat 9 (Oudenaarde)
Deels in kern opklimmend tot een woning uit de eerste helft van de 18de eeuw, in 1751 door J. Beaucarne verbouwd en circa 1800 uitgebreid. Woning van twee bouwlagen en elf traveeën onder zadeldak met rond de binnenplaats bijgebouwen uit de eerste helft van de 19de eeuw, waaronder een koetshuis. Diepe tuin met tuinpaviljoen en bomen die teruggaan tot de 18de eeuw. Met de achtergevel aan de Abdijsteeg palende druivenserre met 18de-eeuwse druivelaars, in de jaren 1770 opgericht als oranjerie of wintertuin.