Parochiekerk Sint-Stephanus

Beschrijving

De bescherming als monument van de toren en de kruisbeuk van de parochiekerk Sint-Stephanus werd op 5 januari 1973 uitgebreid tot de gehele kerk.

Waarden

De rangschikking als monument, omvattende de toren en de kruisbeuk van de Sint-Stephanuskerk, te Melsen, wordt uitgebreid tot het ganse gebouw omwille van het algemeen belang.

Parochiekerk Sint-Stephanus met kerkhof

Melsenstraat 8 (Merelbeke)
Georiënteerde éénbeukige kruiskerk met vierkante westtoren, rechthoekig koor en sacristie in de zuidelijke kooroksel. De kerk vertoont nog delen van romaans metselwerk en wordt omringd door een kerkhof, voorzien van een ijzeren toegangshek. Gotische kruisbeuk met zandstenen puntgevels, spitsboogvormig vensterlicht voorzien van nieuw drieledig maaswerk bij de laatste restauratie.