Knoteikenrij

Oude knotbomenrij

Beschrijving

De oude knotbomenrij van zomereik langs de weg te Eeklo is beschermd als monument. Een zone van 20 meter aan weerszijden van de knotbomenrij is mee opgenomen in de bescherming.

Waarden

De oude knotbomenrij, inclusief een zone van 20 meter aan elke zijde, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

De specifieke cultuurhistorische beheervorm (geknot) en functie (vastleggen van talud, ontwatering, opbrengsthout) getuigen van een historische waarde en het agrarische verleden van de omgeving. De context verhoogt hun intrinsieke erfgoedwaarde.

artistieke waarde

De bomen vormen een markant geheel binnen de omgeving en kunnen erkend worden als een zeldzaamheid in de regio door hun omvang, representatieve groeivorm en ouderdom. Zowel individueel als samen zijn ze opmerkelijk. Geknotte zomereiken (Quercus robur) zijn zeldzaam geworden binnen de regio. De vijf knotbomen van de soort zomereik hebben een stamomtrek van 241, 237, 288, 310 en 338 centimeter.

Knoteikenrij bij Groot Goed

Bus (Eeklo)
De bomenrij bestaande uit (op het moment van de bescherming in 2013) vijf knotbomen van zomereik (Quercus robur) staat in een dreef aan de oostzijde van het erf van het Groot Goed, ook gekend als de Huysmanshoeve, langs de weg Bus ten noorden van Eeklo.