Herenhuis in rococostijl: voorgevel

Besluiten

Graslei en Korenlei, de Kleine Spijker, Tolhuisje, voorgevels van woning De Engel, het Coorenmetershuis, het Onvrije Schippershuis en woning in Lodewijk XV-stijl

De bescherming van het herenhuis in rococostijl als monument omvat de voorgevel.

Waarden

Het groot herenhuis in Lodewijk XV-stijl (louter wat de voorgevel betreft) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu geschiedkundige waarde

archeologische waarde

in casu oudheidkundige waarde

Herenhuis in rococostijl

Drabstraat 1-9, Korenlei 5, 4A, 5A (Gent)
Aanvankelijk een groot hoekhuis in late Lodewijk XV-stijl met drie bouwlagen onder mansardedak op het fronton gedateerd 1765, mogelijk met behouden oudere kern uit de 17de eeuw. Negen traveeën brede bepleisterde en beschilderde voorgevel van het dubbelhuistype, gemarkeerd door een hoger opgetrokken middenrisaliet van drie traveeën met bekronend driehoekig fronton met oeil-de-boeuf. Zijgevel in de Drabstraat van dertien traveeën.