Beschermd monument

Klooster van de zusters van barmhartigheid: linkerdeel

Beschermd monument van tot heden

ID
8739
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/8739

Besluiten

Geografisch pakket Ename
definitieve beschermingsbesluiten: 08-03-1995  ID: 2819

Beschrijving

Het linkerdeel van het klooster van de zusters van barmhartigheid is beschermd als monument. De bescherming omvat alle gevels, de bedaking en de inrijpoort van het herenhuis.

Deze bescherming betreft een uitbreiding. In 1976 werd reeds de voorgevel van het linkerdeel van het klooster, met name van het 18de-eeuws herenhuis, beschermd als monument.Waarden

Het klooster gelegen Martijn van Torhoutstraat 190, uitbreiding van de bescherming tot alle gevels, de bedaking en de inrijpoort is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als 18de-eeuws gebouw met bepleisterde rococogevel met pilastergeledingen, lijst- en hoekblokken-imitaties in pleisterwerk, kalkstenen deuromlijsting en gesculpteerd deurkalf met ingedeeld bovenlicht, inrijpoort met gedrukte korfboog en driezijdig fronton.

Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Klooster van de zusters van barmhartigheid

Martijn van Torhoutstraat 190-194 (Oudenaarde)
In 1889 betrokken zusters van barmhartigheid, afkomstig van het moederhuis van de congregatie te Ronse, het herenhuis (nummer 190) geschonken door de juffrouwen Schautheer en richtten er een klooster met school in. In de loop van de eerste helft van de 20ste eeuw werden nieuwe schoolgebouwen opgericht ter vervanging van de verworven beluikhuizen en landgebouwen op de rechtse aanpalende percelen (nummers 192-194). Toevoeging van nieuwe schoolgebouwen achter de bestaande in 1993-94 naar ontwerp van architectenbureau Merchie-Delobelle.