Pastorie Sint-Laurentiusparochie: gevels en bedaking

Gemeente Oudenaarde
Straat Enameplein
Locatie Enameplein 18 (Oudenaarde)

Pastorie van de Sint-Laurentiusparochie

Enameplein 18, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)

Pastorie palend aan het kerkhof en uitziend op de Noordelijke kant van de parochiekerk. Erf met woning in 1628 aangekocht als pastorie door de proost van de abdij van Ename. Melding van bouwwerken in 1655-56 met plaatsing van nieuwe kelder en gedeeltelijke renovatie.

De gevels en bedaking van de pastorie van de Sint-Laurentiusparochie zijn beschermd als monument.

Waarden

De pastorie gelegen Enameplein 18 (gevels en bedaking) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als tweelaags gebouw van zeven traveeën, met gecementeerde gevels onder leienschilddak, kalkstenen deuromlijsting en ramen met kleinhouten verdelingen en vensterluiken bij het gelijkvloers en dakvenster boven de middentravee, met jaartal 1768 in de deurlatei en de zijgevel.