Empire herenhuis

Beschermd monument van 23-10-1997 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Aalst
Deelgemeente Aalst
Straat Korte Zoutstraat
Locatie Korte Zoutstraat 37, Korte Zoutstraat 39 (Aalst)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/41002/149.1
  • OO000602

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Empire herenhuis

Korte Zoutstraat 37-39, Aalst (Oost-Vlaanderen)

Herenwoning van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en witbeschilderde laat-empire lijstgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw, gemarkeerd door een breed middenrisaliet met meer uitgewerkte stijlbewuste vormgeving en versiering.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming omvat het herenhuis in empirestijl dat opgesplitst werd in twee woningen, van het linkse (brede) gedeelte behield de voorgevel zijn empire-ornamenten, het rechtse (smalle) deel werd voorzien van een nieuwe gevelbekleding maar behield wel de kroonlijst.

Waarden

Korte Zoutstraat 37-39 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als voorbeeld van een vroeg-19de-eeuwse woning in empirestijl met lijstgevel, entablement met fries, medaillons en "serliana"-drielicht, met laat-19de-eeuwse houten en natuurstenen winkelpui met arduinen halfzuiltjes op koperen basementen en met gietijzeren kapiteeltjes.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.