Beschermd monument

Empire herenhuis

Geografisch pakket Aalst
definitieve beschermingsbesluiten: 23-10-1997  ID: 3236

Beschrijving

De bescherming omvat het herenhuis in empirestijl dat opgesplitst werd in twee woningen, van het linkse (brede) gedeelte behield de voorgevel zijn empire-ornamenten, het rechtse (smalle) deel werd voorzien van een nieuwe gevelbekleding maar behield wel de kroonlijst.

Korte Zoutstraat 37-39 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als voorbeeld van een vroeg-19de-eeuwse woning in empirestijl met lijstgevel, entablement met fries, medaillons en "serliana"-drielicht, met laat-19de-eeuwse houten en natuurstenen winkelpui met arduinen halfzuiltjes op koperen basementen en met gietijzeren kapiteeltjes.

Is de bescherming van

Herenhuis

Korte Zoutstraat 37-39 (Aalst)
Herenhuis van vijf travee├źn en drie bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en witgeschilderde laat-empire-lijstgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw, gemarkeerd door een breed middenrisaliet met meer uitgewerkte stijlbewuste vormgeving en versiering. Houten en natuurstenen winkelpuien met neoclassicistische inslag.