Herberg Het Stadhuis: gevel en bedaking linkerdeel

Geografisch pakket Ename

Beschrijving

Van herberg Het Stadhuis zijn de gevels en de bedaking van het linkerdeel (met nummer 184) beschermd als monument.

Waarden

De woning gelegen Martijn van Torhoutstraat 184, gevels en bedaking, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als vroeg 18de-eeuws woonhuis met segmentboogvensters, kruisramen, buitenluiken, korfboogpoort, gevelankers en op houten klossen overstekende dakrand.

Herberg Het Stadhuis

Martijn van Torhoutstraat 184-186 (Oudenaarde)
Voormalig café en vroeger gemeentehuis, vermeld in 1789. Zou opgericht zijn op de plaats waar voorheen de vierschaar gevestigd was. Breedhuis van aanvankelijk negen traveeën en één bouwlaag, heden twee rijhuizen van respectievelijk vijf en twee traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel met de straat), waarschijnlijk uit de tweede helft van de 18de eeuw.