Hoekhuis: halsgevel

Geografisch pakket Aalst

Beschrijving

De bescherming omvat de voorgevel (halsgevel) aan de Korte Zoutstraat van het hoekhuis met de Zonnestraat.

Waarden

Korte Zoutstraat 50-52 (voorgevel) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als voorbeeld van een woning met 18de-eeuwse kern, met - op het gelijkvloers na - bewaarde gevelordonnantie gekenmerkt door een halsgevel onder driezijdig fronton, geplaatst tussen brede hoekvoluten, en getoogde vensters in een geprofileerde kalkstenen omlijsting.

Hoekhuis met halsgevel

Korte Zoutstraat 50-52 (Aalst)
Hoekhuis van twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Gedrongen zes traveeën brede halsgevel onder driehoekig fronton met oculus; vermoedelijk 18de-eeuwse kern met latere aanpassingen. Deels bewaarde gevelordonnantie, voornamelijk op de gecementeerde bovenverdieping.