Burgerhuis van 1742

Geografisch pakket Aalst

De bescherming omvat het burgerhuis dat in de cartouche bovenaan de gevel "1742" gedateerd is.

Lange Zoutstraat 53 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als voorbeeld van een pand dat teruggaat tot een oudere traditionele kern met steile dakhelling en in het tweede kwart van de 18de eeuw werd verbouwd met een gevel in barokke trant die - spijts het tot winkelpui verbouwd gelijkvloers en het storende, enorme reclamepaneel bij de verdiepingen - een voorbeeld is van een strengere klassieke ordening door middel van horizontale kroonlijstgeledingen, brede traveeën, siervazen en een driezijdig fronton waaronder cartouche met het jaartal 1742.

Burgerhuis van 1742

Lange Zoutstraat 53 (Aalst)
Huis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; mogelijk oude traditionele kern aangegeven door steile dakhelling. In zijn huidige vorm, lijstgevel waaraan bijkomende, smallere zolderverdieping met bekronend driehoekig fronton het karakter verleent van een vrij strakke halsgevel.