Turbinezaal electriciteitscentrale S.P.E.

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

De bouw van de centrale aan de Ham werd aangevat in 1924, in opdracht van het stadsbestuur van Gent. Twee jaar later leveren twee turbo-alternatoren van 10MW en één van 15MW, alle drie met kolen als brandstof de eerste elektriciteit. Het aanvankelijke vermogen van 35MW wordt stapsgewijze opgevoerd tot 122 MW in de jaren '50. In 1958 komt het stadsverwarmingsnet tot stand: de energie die geleverd wordt door de afgetapte stoom van de stoomturbine, wordt voortaan gebruikt voor het verwarmen van ziekenhuizen en andere gebouwen. Tien jaar later, in 1968, treedt ook de eerste dieselalternatorgroep in werking: met zijn 25 MW de krachtigste van de wereld op dat moment. In 1972 en 1980 komen er nog een tweede en een derde dieselalternatorgroep van telkens 30 MW bij. De plannen voor de turbinezaal werden op 7 april 1930 door de gemeenteraad en op 2 mei 1930 door de Bestendige Deputatie goedgekeurd.

Ham 68 (Gent)
De bouw van de centrale aan de Ham werd aangevat in 1924, in opdracht van het stadsbestuur van Gent. De plannen voor de turbinezaal werden in 1930 goedgekeurd. Grote zaal opgebouwd in vakwerk met gebruik van verschillende materialen, meer bepaald baksteen, beton en geklonken metaalconstructie. De architecturale vormgeving sluit aan bij de art deco.

Wordt opgevolgd door