Burgerhuis met pilastergevel

Beschermd monument van 23-10-1997 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Aalst
Deelgemeente Aalst
Straat Molenstraat
Locatie Molenstraat 29 (Aalst)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/41002/154.1
  • OO000607

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Burgerhuis met pilastergevel

Molenstraat 29, Aalst (Oost-Vlaanderen)

Huis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak. Bewaarde bovenbouw; bepleisterde en beigegeschilderde lijstgevel geritmeerd door kolossale Ionische pilasters die het bekronend entablement schragen (muurankers), mogelijk daterend uit de 18de eeuw.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming omvat het burgerhuis met pilastergevel met Ionische kapitelen uit het begin van de 18de eeuw.

Waarden

Molenstraat 29 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als voorbeeld van een woning uit het begin van de 18de eeuw, met oorspronkelijk bepleisterde lijstgevel van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag, geritmeerd door bakstenen pilasters met Ionische kapitelen waarop een entablement met muurankers, met mogelijk oudere ramen met zandstenen neggen en verdwenen kruiskozijnen en bij het gelijkvloers gemoderniseerde winkelpui waarbij het ritme van de bovenliggende traveeën met bakstenen pijlers is doorgetrokken.

historische waarde

als een van de zeldzaam bewaarde voorbeelden van een vroeg-18de-eeuwse pilastergevel (ook Hoogstraat 19, huidige Louis D'Haeseleerstraat 19) met gebruik van traditionele elementen door de - na het decaperen van de gevel zichtbaar gemaakte - vensterneggen en -lateien in zandsteen met sporen van verdwenen kruiskozijnen.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.