Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Stadswoningen en overwelfde doorgang

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden (voorlopige opheffing)

Huizen en de overwelfde doorgang gelegen op de hoek van de Hoogpoort en de Stadhuissteeg
voorlopige opheffingsbesluiten: 18-03-2024  ID: 15318

Woningen en overwelfde doorgang

Beschrijving

De huizen en de overwelfde doorgang gelegen op de hoek van de Hoogpoort en de Stadhuissteeg zijn beschermd als stadsgezicht.

Op 18 maart 2024 werd de bescherming als stadsgezicht van de huizen en de overwelfde doorgang voorlopig opgeheven. De bovengrondse delen, huizen en overwelfde doorgang, werden midden jaren 1980 gesloopt waardoor de bovengrondse erfgoedwaarden en -elementen verloren gingen. Het keldercomplex heeft nog steeds een hoge erfgoedwaarde en werd op 14 maart 2024 voorlopig herbeschermd als monument.

Waarden

De huizen en de overwelfde doorgang gelegen op de hoek van de Hoogpoort en de Stadhuissteeg zijn beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Is de omvattende bescherming van

Middeleeuws keldercomplex

Hoogpoort (Gent)
Geheel van kelders uit de middeleeuwen en nieuwe tijden teruggaand op enkele gebouwen langs de Hoogpoort (huis ’t Gulden Hoofdt en huis De Ketele) en de Stadhuissteeg (huis Stadhuissteeg 5).

Rijhuis

Stadhuissteeg 6 (Gent)
Rijhuis van vijf traveeën, drie bouwlagen en zadeldak (pannen) met dakvenster.

Rijhuis

Hoogpoort (Gent)
Geschilderd en bepleisterd rijhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen 19de-eeuwse gevelordonnantie van rechthoekige vensters met doorlopende onderdorpels, doch met oudere kern.

Rijhuis

Hoogpoort (Gent)
Rijhuis van vier traveeën, drie bouwlagen en zadeldak (pannen). Bepleisterde en beschilderde voorgevel met 19de-eeuws uitzicht.