Overgangszone

Vallei van de Molenbeek fase 1: overgangszone

Overgangszone van tot heden

Vallei van de Molenbeek: fase I

Beschrijving

Het noordelijk deel van de vallei van de Molenbeek te Erpe-Mere is beschermd als landschap (fase 1). Ter ondersteuning van de intrinsieke waarden van het beschermde landschap is ook een overgangszone mee opgenomen in de bescherming. Met deze overgangszone wordt het behoud van de Molenbeekvallei als kleinschalig landschap, ingebed tussen de grootschaligere agrarische (kouter-)complexen beoogd.

Vallei van de Molenbeek tussen Herzele en Mere

Aaigem, Mere (Erpe-Mere), Haaltert, Heldergem, Kerksken (Haaltert), Herzele, Ressegem, Woubrechtegem (Herzele)
De vallei van de Molenbeek tussen Herzele en Mere heeft een heuvelig karakter doordat de vallei zich in de onderliggende Tertiaire afzettingen heeft ingesneden. Op de Molenbeek komen verschillende boven- en onderslagmolens uit de 18de eeuw voor zoals de Ratmolen met molenaarshuis en de Engelsmolen. In de vallei komen weilanden voor met perceelsrandbegroeiing maar ook bospercelen en bronbosjes die zorgen voor een gesloten karakter. Te Herzele is de vallei van de Molenbeek relatief breed met veel bocage. Hier ligt het kasteel van Herzele in een omringend park met lange eikendreef. De historische continuïteit van bepaalde delen van de Blauwbossen gaat minstens terug tot de 18de eeuw.

Is overgangszone van

Vallei van de Molenbeek: fase 1

Biezeputstraat, Broekveldstraat, Doorsteekstraat, Eetsvelde, Gotegemstraat, Hazelbeek, Hoolstraat, Landries, Visser, Wilgendries (Erpe-Mere)