Beschermd monument

Herenhuis gedateerd 1763

Geografisch pakket Aalst
definitieve beschermingsbesluiten: 23-10-1997  ID: 3236

Beschrijving

De bescherming omvat het herenhuis met een rococopilastergevel die gedateerd is met een chronogram (1763).

Molenstraat 40 a-b is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als voorbeeld van - spijts het tot winkelpui verbouwd gelijkvloers - een laatbarokke gejaartekende (1763) gevel met geblokte pilasterordonnantie, getoogde en geprofileerde vensteromlijstingen, kalkstenen schouderboogvormige deuromlijsting en centraal segmentboogfronton waarin oeil-de-boeuf en reliëfmotieven die het wapen van de rederijkerskamer der Catharinisten voorstellen.

Is de bescherming van

Molenstraat 40A-B (Aalst)
Huis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder recent lessenaarsdak; fraaie, heden gecementeerde, rococopilastergevel van 1763 met gebogen fronton over de drie middentraveeën, in het gekorniste entablement gedateerd door middel van rocaille-ornamenten MDCCLXIII.