Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Prudens Van Duyseplein met aanpalende gebouwen

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Beschrijving

Het Prudens Van Duyseplein met aanpalende gebouwen en opgaande plataan is beschermd als stadsgezicht.

Waarden

Het Prudens Van Duyseplein met aanpalende gebouwen is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Prudens Van Duyseplein en aanpalende gebouwen

Eekhout 2, Karel Van Hulthemstraat 67, 134, Laurent Delvauxstraat 14-16, Prudens Van Duyseplein 1-14 (Gent)
In 1883 wordt het Prudens Van Duyseplein aangelegd in een interessant stedenbouwkundig geheel op radiaalstructuur: de talrijke gelijktijdig getrokken straten convergeren in het licht glooiende pleintje, ingeplant op een helling, met in het midden een rond grasperk met een plataan.

Is de omvattende bescherming van

Prudens Van Duyseplein 8 (Gent)
Breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, aansluitend bij het hoekhuis met Eekhout. Bakstenen lijstgevel verwerkt met hardsteen voor platte banden, vensteromlijstingen en panelen op borstwering. Bovenbouw geritmeerd door kolossale pilasters in natuursteen.

Burgerhuizen

Karel Van Hulthemstraat 67, Prudens Van Duyseplein 2-3, 7 (Gent)
Hoekhuizen en een rijhuis van een of twee traveeën met drie bouwlagen onder schilddaken, uit het laatste kwart van de 19de eeuw, met bepleisterde lijstgevels met neoclassicistische inslag in een eenheidscompositie.

Hoekhuis

Karel Van Hulthemstraat 134 (Gent)
Onderkelderd hoekhuis met twee traveeën en drie bouwlagen, uit begin 20e eeuw. Lijstgevel met parement van wit en groen geglazuurde baksteen.

Hoekhuis

Eekhout 2 (Gent)
Hoekhuis met Prudens Van Duyseplein, opgevat als een bak- en hardsteenbouw van twee bouwlagen met pseudo-mansardedak, met lijstgevels van drie en twee traveeën.

Hoekhuis

Prudens Van Duyseplein 14 (Gent)
Hoekhuis van twee en vier traveeën met drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak, met bepleisterde lijstgevels met imitatiebanden op begane grond.

Hoekhuis ontworpen door Ch. Van Driessche

Prudens Van Duyseplein 9 (Gent)
Neotraditioneel hoekhuis van twee bouwlagen onder twee zadeldaken (pannen), gebouwd naar ontwerp van Ch. Van Driessche in 1899.

Solitaire plataan Prudens Van Duyseplein

Prudens Van Duyseplein (Gent)
De solitaire plataan bevindt zich op het Prudens Van Duyseplein te Gent, een in 1883 aangelegd rondpunt waar vijf straten op uit komen. De plataan vormt een markante blikvanger en is het middelpunt van het plein.