Overgangszone

Vallei van de Molenbeek fase 2: overgangszone

Overgangszone van 06-02-2007 tot heden

ID
8781
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/8781

Besluiten

Vallei van de Molenbeek: fase II
definitieve beschermingsbesluiten, opheffingsbesluiten: 06-02-2007  ID: 4478

Beschrijving

Het zuidelijk deel van de vallei van de Molenbeek te Aaigem, Haaltert, Kerksen en Heldergem is beschermd als landschap (fase 2). Ter ondersteuning van de intrinsieke waarde van het te beschermen landschap worden drie overgangszones ingesteld. Deze overgangszones hebben tot doel de samenhang de zichten vanuit deze zones naar het landschap en omgekeerd te behouden, alsook het karakter en de context van dit gebied en de er in voorkomende landschappelijk waardevolle elementen te vrijwaren. Tot deze overgangszones behoren de volgende gebieden: in het noorden het gebied gelegen langs de Gotegemstraat, waarbij de grens naar de overgangszone gelegen is op de bestaande voetweg en de valleirug ten zuiden van de straat; in het zuiden het gebied grenzend tot tegen de steenweg Terlicht, waarbij de grens van het overgangsgebied samenvalt met het wandelpad in het noorden tussen de Bronweg en Landlede; in het noordwesten een deel van het gebied rond Landries, waarbij de grens van het overgangsgebied in het oosten samenvalt met perceelsgrenzen.Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Vallei van de Molenbeek tussen Herzele en Mere

Aaigem, Mere (Erpe-Mere), Haaltert, Heldergem, Kerksken (Haaltert), Herzele, Ressegem, Woubrechtegem (Herzele)
De vallei van de Molenbeek tussen Herzele en Mere heeft een heuvelig karakter doordat de vallei zich in de onderliggende Tertiaire afzettingen heeft ingesneden. Op de Molenbeek komen verschillende boven- en onderslagmolens uit de 18de eeuw voor zoals de Ratmolen met molenaarshuis en de Engelsmolen. In de vallei komen weilanden voor met perceelsrandbegroeiing maar ook bospercelen en bronbosjes die zorgen voor een gesloten karakter. Te Herzele is de vallei van de Molenbeek relatief breed met veel bocage. Hier ligt het kasteel van Herzele in een omringend park met lange eikendreef. De historische continuïteit van bepaalde delen van de Blauwbossen gaat minstens terug tot de 18de eeuw.

Andere relaties

Is overgangszone van

Vallei van de Molenbeek: fase 2

Engelsmolen , Gotegemstraat , Landries (Erpe-Mere), Brantegemstraat , Gotegemstraat , Hoefstraat , Krekeldries , Landlede , Oud-dorp , Processieweg , Rosthoutweg , Terlicht (Haaltert)