Hoeve Hof ten Toren

Hoeve Hof ten Toren en omgeving

Het gehele gesloten blok van hoeve Hof ten Toren is beschermd als monument.

In het beschermingsdossier wordt de historische waarde van de oude gedeelten van het 'Hof ten Toren', zijnde de inrijpoort, de toren en de aanpalende vleugel als volgt gemotiveerd: "als oude heerlijkheid, reeds vermeld in 1539 met zijvleugel en toren uit de 17de eeuw, deze laatste als verbouwing van een oudere uit de 11de of 12de eeuw, alsook met inrijpoort met cartouche en gevelsteel met jaartal 1731".

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000680, Hoeve Hof ten Toren (het gehele gesloten blok met onder meer inrijpoort, toren met aanpalende vleugel, gevels en bedakingen), (S.N., 1982).

Waarden

De hoeve 'Hof ten Toren' (het gehele gesloten blok, met onder meer de inrijpoort, de toren met aanpalende vleugel, de gevels en bedakingen), te Oudenaarde (Heurne) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Hoeve Hof ten Toren

Heurnestraat 311 (Oudenaarde)
Nagenoeg volledig gesloten hoeve met gekasseid erf, op de westelijke weide een kruisbeeld. Gekasseide dreef tot de toegangspoort, gedateerd 1731, zie cartouche. Dwarsschuur met lagere stallen en vervallen bakhuis minstens uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Toren tussen twee aanbouwen, minstens van 1641, waarschijnlijk ter vervanging van een toren uit de 11de tot 12de eeuw. Westelijk vleugel minstens van 1641 en duidelijk één geheel vormend met de toren. Oostelijke vleugel, woongedeelte uit de 19de eeuw op oudere kern, afgebrand tijdens de Eerste Wereldoorlog en hoger heropgebouwd in 1919.