Neoclassicistisch burgerhuis met stallen en hekken

Geografisch pakket Schelderode

Beschrijving

Het neoclassicistisch burgerhuis is met inbegrip van de stallen en het hekken aan de straatkant beschermd als monument.

Waarden

Huis met stallingen en voortuinafsluiting met hekwerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het huis is een representatief voorbeeld van een burgerhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw met gewitte bepleisterde voorgevel in neoclassicistische stijl en waarvan het interieur nog elementen van zijn oorspronkelijke aankleding bewaart. Het bezit een uitzonderlijk karakter door de zeldzaamheid van dit type huis binnen het landelijk kader gevormd door de historische dorpskern van Schelderode, door zijn visueel opvallende inplanting die het centrumkarakter binnen het dorp mede bepaalt en door zijn authentiek voorkomen.
Het decoratieve ijzeren hek op bakstenen muurtje als oorspronkelijke afsluiting van de voortuin en het gewit bakstenen bijgebouw in de achtertuin dat stallen, een bakoven en aangebouwde serre omvat, vormen kenmerkende constructieve aanhorigheden binnen de tuin van een dergelijk type 19de-eeuwse burgerwoning.

Neoclassicistisch burgerhuis

Gaversesteenweg 611 (Merelbeke)
Het neoclassicistisch burgerhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw telt vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder leien schilddak. De voortuin is aan de straat afgesloten door een ijzeren hekwerk op een lage bakstenen muur. Het huis valt door zijn oorspronkelijk karakter, zijn volume en als typisch burgerhuis met stedelijke allures sterk op tussen de overige woningen in de onmiddellijke omgeving van de kerk.