Onderstation Gentse Elektriciteitsdienst

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

In 1900 wordt voorgesteld om te Gent een regie voor gas en elektriciteit op te starten. In het begin van de jaren 1930 kende de Gentse Elektriciteitsdienst een dusdanige groei dat het noodzakelijk bleek tientallen nieuwe elektriciteitskabines en onderstations op te trekken. Zij verkiezen daarvoor een modern architect die het vooruitstrevende imago van elektriciteit een gepast gelaat kan geven. Het gebouw werd ontworpen in 1932 n.o.v. De Bondt, gebouwd in het daaropvolgende jaar door aannemer Van Kerkhove-Gilson (Gent). De betonconstructie werd door Jules Tytgat berekend. In oorsprong was het pand voorzien als onderstation, gecombineerd met een betaaldienst voor de klanten (hoekpartij), woning voor de meestergast en kantoren. Ten laatste ure werd nog een verdiep bijgebouwd voor radiodistributie. Het bakstenen gebouw is opgevat als een afgerond hoekgebouw met vier bouwlagen en een keld

Elektrisch onderstation ontworpen door J.A. De Bondt

Schuurkenstraat 2 (Gent)
De bouw van dit elektrisch onderstation kaderde in de groei van de Gentse Elektriciteitsdienst in het begin van de jaren 1930, waarbij tientallen nieuwe elektriciteitscabines en onderstations werden opgetrokken. Onderstation ontworpen in 1932 door J.A. De Bondt, gebouwd in 1933 door aannemer Van Kerkhove-Gilson. In oorsprong combineerde het gebouw de functie van onderstation met een betaaldienst voor de klanten, woning voor de meestergast, kantoren en radiodistributie. Het bakstenen gebouw is opgevat als een afgerond hoekgebouw met vier bouwlagen en een kelderverdieping onder een plat dak. De gevel vertoont een rijk spel van baksteen, natuursteen, beton en glas.

Wordt opgevolgd door