Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Alexianenklooster

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 22-03-1979 tot heden

ID: 8808   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/8808

Besluiten

Sint-Amanduskapel, 17de-eeuws gebouw, barokpoortje en omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 22-03-1979  ID: 1250

Beschrijving

Het alexianenklooster, met onder andere de Sint-Amanduskapel, het 17de-eeuws gebouw ten zuiden van deze kapel en het barokpoortje, is beschermd als stadsgezicht.Waarden

De Sint-Amanduskapel, het 17de-eeuws gebouw ten zuiden van deze kapel en het barokpoortje met hun omgeving zijn beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu cultuurhistorische waarde:

artistieke waarde

-


Aanduiding van

Is de bescherming van

Alexianenklooster - Sint-Amanduscollege

Ingelandgat 34, Oude Houtlei 13A-H, Sint-Michielsstraat 13, 13A-B, Watergraafstraat 2-4, 10 (Gent)
Sinds de eerste helft van de veertiende eeuw verbleef de broedergemeenschap van de Alexianen aan de Houtlei. In 1863 werden hun kloostergebouwen door de broeders van de Christelijke Scholen omgevormd tot Sint-Amanduscollege (later Sint-Amandusinstituut). Het complex, dat begin 21ste eeuw grotendeels door het aanpalende Sint-Lucasinstituut is overgenomen, bestaat uit een belangrijke 17de-eeuwse bouwfase met de kapel, neogotische gebouwen uit de periode 1863-1914 en een contrasterende modernistische bouwfase van 1959-1963 naar ontwerp van architect Pierre Pauwels.


Is de omvattende bescherming van

Neogotisch burgerhuis

Oude Houtlei 11 (Gent)
Neogotisch enkelhuis van twee travee├źn en drie bouwlagen met zadeldak en zijtrapgevel, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


Oorlogsgedenkteken van de 2de wijk

Oude Houtlei zonder nummer (Gent)
Monument opgericht ter ere van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, geplaatst tegen de gevel van het Sint-Amanduscollege. Het ontwerp is van architect Leon De Keyser en beeldhouwer Henri Thiery. Na de Tweede Wereldoorlog uitgebreid met drie extra panelen voor de namen van deze slachtoffers.