Neoclassicistisch herenhuis De Saegher

Herenhuis De Saegher met interieur

Het herenhuis De Saegher is, met inbegrip van het interieur, beschermd als monument.

Waarden

Het herenhuis De Saegher met inbegrip van het interieur is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Het herenhuis De Saegher, gebouwd naar een bewaard bouwplan van 1875, is één van de eerste gebouwen die opgetrokken werden in de stationswijk die zich ontwikkelde ten noorden van de oude stadskern van Oudenaarde na het dempen van de stadsgrachten in 1859. Binnen deze belangrijke 19de-eeuwse stadsuitbreiding, is het pand zeer beeldbepalend en uitzonderlijk door zijn neoclassicistische vormgeving. Architectuurhistorisch is het gebouw een mooi voorbeeld van een neoclassicistisch herenhuis met strakke gepleisterde lijstgevel met voor die stijl kenmerkende imitatiebanden, gemarkeerde zijrisalieten met zware balusterbalkons en gebogen frontonbekroningen, geïnspireerd op 18de-eeuwse voorgangers. Door zijn statisch voorkomen en bewaarde interieurelementen zoals de bordestrap en stucplafonds met verfijnd lijstwerk en rozetten, onder meer met puttifiguurtjes, is deze woning ook representatief voor de wooncultuur van een bepaalde sociale klasse, hier een handelaar in ijzerwaren.

Stationsstraat 16 (Oudenaarde)
Het herenhuis uit 1875 is één van de eerste gebouwen die opgetrokken werden in de stationswijk die zich ontwikkelde ten noorden van de oude stadskern van Oudenaarde na het dempen van de stadsgrachten in 1859. Architectuurhistorisch is het gebouw een mooi voorbeeld van een neoclassicistisch herenhuis met statisch voorkomen en bewaarde interieurelementen.