Gemeentehuis Leupegem

Gemeentehuizen

Het voormalig gemeentehuis van Leupegem is beschermd als monument.

Waarden

Het gemeentehuis van Oudenaarde (Leupegem) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Representatief voorbeeld van een landelijk gemeentehuis in de plaatselijk lang doorlevende neogotische stijl.
Gebruik van emblemen als wapenschilden die duiden op de functie als gemeentehuis.

artistieke waarde

In het pand wordt de vormentaal gevolgd van de neogotiek met de Brugse travee, trapgevels, wapenschilden, beplankte deur, getoogde vensters, kruiskozijnen, ...
Het interieur behield een neogotische schouwmantel in bak- en zandsteen.

Pand ontworpen door architect Massez als gemeentehuis in 1909 en gebouwd in 1930.

in casu architectuurhistorische waarde: :
Pand opgetrokken in de typische laatgotische stijl van het begin van de 20ste eeuw.
Gebouwd met de typische kenmerken van de periode zoals de L-vorm, Brugse traveeën, wapenschilden, torentje,...

Vontstraat 1 (Oudenaarde)
Het huidige pand, voormalig gemeentehuis, dateert van 1930 en werd in laatneogotische stijl gebouwd in opdracht van burgemeester Dr. C.L.H. De Wolf. De plannen dateren reeds uit 1909 en zijn van de hand van architect A. Massez. Ingehuldigd in 1932. Noordelijke voorgevel geaccentueerd met dubbele bordestrap en drie wapenstenen. Ronde traptoren in de oksel, onder spitsdak met rondboogfries.