Beschermd monument

Kasteelhoeve Hof ter Wallen: boerenwoning, bakoven en toiletten

Beschermd monument van 29-10-2002 tot heden
ID: 8819   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/8819

Besluiten

Kasteelhoeve: boerenwoning, bakhoven en toiletten
definitieve beschermingsbesluiten: 29-10-2002  ID: 3944

Beschrijving

De boerenwoning, de bakoven en de toiletten van de voormalige kasteelhoeve van het Hof ter Wallen zijn beschermd als mmonument.Waarden

Boerenhuis van voormalige kasteelhoeve, bakoven en toiletten zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als goed bewaard en in de regio zeldzaam geworden voorbeeld van een karaktervol boerenhuis uit de 18de eeuw met 17de-eeuwse kern, van betekenis voor de kennis van de regionale landelijke burgerlijke architectuur en dat vrijwel al zijn belangrijke oorspronkelijke bouwkundige elementen heeft bewaard. De woning bezit het traditioneel voorkomen van een vijf traveeën tellend breedhuis, onder één bouwlaag en afgedekt met een zadeldak. Het gebouw bewaart bovendien zijn authentieke binnenstructuur en -indeling, met specifieke kenmerken als: de balklaag met versierde moerbalken op natuurstenen consoles, de vroegere open haard met haardlijsten, waardevol binnen- en buitenschrijnwerk (met deels oorspronkelijk hang- en sluitwerk).

volkskundige waarde

Als authentiek exemplaar van een 18de-eeuws boerenhuis, getuigend van een 18de- en 19de-eeuwse volkse wooncultuur, bouw- en leefwijze en waarbij de voorgevel met zijn originele muuropeningen, evenals de schikking en de verhoudingen ervan, naast de versieringselementen toegepast op bouwelementen van het interieur, een waardevolle uiting zijn van volkskunst.

Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Kasteelhoeve Hof ter Wallen

Kerkstraat 42-44 (Merelbeke)
De kasteelhoeve bestaat uit stallen, een schuur en een woonhuis, geschikt rond een onregelmatige binnenkoer, en enkele bijgebouwen.