Kasteelhoeve Hof ter Wallen: boerenwoning, bakoven en toiletten

Beschermd monument van 29-10-2002 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Merelbeke
Deelgemeente Merelbeke
Straat Kerkstraat
Locatie Kerkstraat 42, Kerkstraat 44 (Merelbeke)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44043/125.1
  • OO002651

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Kasteelhoeve Hof ter Wallen

Kerkstraat 42-44, Merelbeke (Oost-Vlaanderen)

De kasteelhoeve bestaat uit stallen, een schuur en een woonhuis, geschikt rond een onregelmatige binnenkoer, en enkele bijgebouwen.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De boerenwoning, de bakoven en de toiletten van de voormalige kasteelhoeve van het Hof ter Wallen zijn beschermd als mmonument.

Waarden

Boerenhuis van voormalige kasteelhoeve, bakoven en toiletten zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als goed bewaard en in de regio zeldzaam geworden voorbeeld van een karaktervol boerenhuis uit de 18de eeuw met 17de-eeuwse kern, van betekenis voor de kennis van de regionale landelijke burgerlijke architectuur en dat vrijwel al zijn belangrijke oorspronkelijke bouwkundige elementen heeft bewaard. De woning bezit het traditioneel voorkomen van een vijf traveeën tellend breedhuis, onder één bouwlaag en afgedekt met een zadeldak. Het gebouw bewaart bovendien zijn authentieke binnenstructuur en -indeling, met specifieke kenmerken als: de balklaag met versierde moerbalken op natuurstenen consoles, de vroegere open haard met haardlijsten, waardevol binnen- en buitenschrijnwerk (met deels oorspronkelijk hang- en sluitwerk).

volkskundige waarde

Als authentiek exemplaar van een 18de-eeuws boerenhuis, getuigend van een 18de- en 19de-eeuwse volkse wooncultuur, bouw- en leefwijze en waarbij de voorgevel met zijn originele muuropeningen, evenals de schikking en de verhoudingen ervan, naast de versieringselementen toegepast op bouwelementen van het interieur, een waardevolle uiting zijn van volkskunst.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.