Hoeve en Brouwerij De Donder

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Hoeve en voormalige brouwerij De Donder, ook zogenaamde "Brasserie du Cérisier". Imposante en opmerkelijke achterinstaande gewitte bakstenen hoeve van het gesloten type met verheven ligging ten opzichte van de straat en deels op de grenslijn met Leupegem.

Ladeuze 5 (Maarkedal)
Imposante en opmerkelijke gewitte bakstenen hoeve van het gesloten type met verheven ligging ten opzichte van de straat. Gekasseide oprit en dito, ruime en onregelmatige vijfhoekige binnenplaats; laag ommuurde vroegere mestvaalt en hondenhok in de zuidwestelijke erfhoek. Lang boerenhuis van acht traveeën onder zadeldak, waarschijnlijk uit de 18de eeuw maar met latere aanpassingen. Vroeger brouwerijgebouw van anderhalve bouwlaag op souterrain en onder pannen zadeldak.

Wordt opgevolgd door