Sint-Martinushoeve

Beschermd monument van 23-11-1998 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Oudenaarde
Deelgemeente Mater
Straat Meldenstraat
Locatie Meldenstraat 1 (Oudenaarde)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/45035/235.1
  • OO001323

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Geen afbeelding beschikbaar

Sint-Martinushoeve

Meldenstraat 1, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)

Gesloten hoeve ingeplant ten zuidwesten tegenover de kerk, op het eind van gekasseide toegangsweg. Verankerde bakstenen hoevegebouwen onder pannen zadeldaken rond vierkant voornamelijk gekasseid erf, in kern uit de 17de eeuw en uitgebreid in de loop van de 18de en de 19de eeuw.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De Sint-Martinushoeve is beschermd als monument.

Waarden

De achter de oude dorpsschool gelegen Sint-Martinushoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde


een ingebouwd eiken kastje uit de late 18de- begin 19de-eeuw in de woonkamer en een marmeren schouw uit de eerste helft van de 19de-eeuw met geprofileerd en ornamenteel pleisterwerk op gecanneleerde pilasters met Corintische kapiteeltjes in de vroegere beste kamer.

historische waarde


een gesloten hoeve met vier vleugels rond een gekasseid erf, het geheel onder zadeldaken geplaatst en met de kasseiverharding rond een gedeelte van de 'half-motte' bijdragend tot het karakteristiek beeld van de oude site;
een in kern 17de-eeuws boerenhuis, anderhalve bouwlaag hoog, in baksteen opgetrokken, met van buitenluiken voorziene vensters, beide thans vernieuwd, kalkstenen deuromlijsting, gewitte achtergevel van een bouwlaag, met getraliede vensters, een bewaarde houten zoldering van 1649 met gesculpteerde balksleutel en ingegrifte tekeningen, rond het gekasseide erf gelegen in de 18de- en 19de-eeuw verbouwde stallen en dwarsschuren, waarvan een met jaarankers 1852.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.