Kasteeldomein ten Bosch: plataan

Kasteeldomein van Wippelgem: plataan

Beschrijving

De plataan die zich in een kasteeldomein van het gehucht Wippelgem, gekend als kasteeldomein ten Bosch, te Evergem bevindt is beschermd als monument. Een cirkelvormige zone met een straal van 30 meter rond de boom is mee opgenomen in de bescherming. Het domein ten Bosch is beschermd als dorpsgezicht. De plataan maakt deel uit van deze bescherming.

Waarden

De plataan in het kasteeldomein van Wippelgem, evenals een cirkelvormige zone met een straal van 30 meter, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

artistieke waarde

Opgaande bomen met een dergelijke omvang, gave groeivorm en beeldbepalend karakter zijn zeldzaam. Het gaat om een solitaire plataan (Platanus) met een stamomtrek van 551 centimeter, een kruinstraal van 13 meter en een takvrije stam van 4,50 meter. Deze staat in parkverband op het domein van het kasteel van Wippelgem. De waarde van de boom wordt mede bepaald door de context als parkboom.

De boom vormt een historische eenheid met het kasteel en is een typische, historische parkboom.

Solitaire plataan in Kasteeldomein ten Bosch

Kramershoek 2-6 (Evergem)
De solitaire plataan bevindt zich in parkverband in de achtertuin van het kasteel aan de rand van de omliggende walgracht op het domein ten Bosch nabij het gehucht Wippelgem ten noordoosten van Evergem.