Domein Te Speurdonk

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Domein zogenaamd "Te Speurdonk", kasteelpark met dreven begrensd ten zuiden door de Busstraat, ten oosten door Windgat, ten noorden door een dreef in het verlengde van de Sprendonkstraat op Desteldonk naar Windgat, ten westen door vroeger grondgebied Zaffelare dat in 1964 werd afgestaan aan Gent.

Domein Te Speurdonk

Busstraat 5 (Lochristi)
Lange dreef met twee dubbele rijen eiken noordwaarts leidend vanaf de Busstraat tot aan de omgrachte site. Het monumentaal ijzeren toegangshek aan vier natuurstenen hekpijlers werd circa 1980 naar hier overgebracht. Voormalig bijgebouw van het kasteel namelijk hovenierswoning, remise, paardenstallen en koetshuis, waarschijnlijk uit begin 19de eeuw en voormalige kapel, als tuinpaviljoen gebouwd circa 1860. Park aangelegd in landschappelijke stijl, met deels ommuurde moestuin. Dreef tussen het kasteeldomein en Windgat.

Wordt opgevolgd door

Domein Te Speurdonk