Classicistisch herenhuis

Beschermd monument van 23-10-1997 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Aalst
Deelgemeente Aalst
Straat Keizersplein
Locatie Keizersplein 33 (Aalst)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/41002/185.1
  • OO000593

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Classicistisch herenhuis

Keizersplein 33, Aalst (Oost-Vlaanderen)

Laatclassicistische woning uit het tweede decennium van de 19de eeuw, die als blikvanger - namelijk als perspectiefsluiting in de as van de Boterstraat - het oorspronkelijk concept van het Keizersplein moest beheersen.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming omvat de laatclassicistische woning uit het tweede decennium van de 19de eeuw, die als blikvanger - namelijk als perspectiefsluiting in de as van de Boterstraat - het oorspronkelijk concept van het Keizersplein moest beheersen.

Waarden

Keizersplein 33 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als voorbeeld van een in het eerste of tweede decennium van de 19de eeuw als één geheel opgevat groots architecturaal concept dat, ofschoon slechts gedeeltelijk gerealiseerd in deze voorbeelden uitdrukking geeft aan een laatclassicistisch geïnspireerde vormgeving met verwerking van Empire-elementen, met bovendien een zeer rijk uitgewerkt gevel front geconcipieerd in het perspectivische verlengde van de Boterstraat.

historische waarde

van de woning met bepleisterde en beschilderde met rondboogvensters bij het gelijkvloers dat met imitatiebanden is afgewerkt, kolossale gecanneleerde Ionische pilasters over de door casementen met festoenen gescheiden verdiepingen, rijk in stucco uitgewerkt entablement met fries onder kroonlijst op klossen en driezijdig fronton met ovale oculus en versierd met festoenen, de gevelornamentiek een mengeling van Louis XVI- en Empirestijl.

historische waarde

van een later opgetrokken afzonderlijke inkomtravee in natuursteen, gevormd door rondboogpoort en in boogsegment uitgebouwd balkon met achter hoekpilasters en hoofdgestel verdiepte loggia.

artistieke waarde

van de doorlopende inrijpoort met rechts de toegang tot een centraal gesitueerde traphal, geflankeerd door twee bepleisterde en beschilderde composiete kolommen, oude zwart-witmarmeren bevloering met centraal stermotief in de traphal, monumentale trap met balustervormige houten aanzet, dubbele deuren met supraporta's in stucwerk.

artistieke waarde

van twee salons aan straatzijde, geïnspireerd op Louis XVI-stijl, met witmarmeren neoclassicistische schouwen en stuccoplafonds, alsook van de tuinkamer met verzorgde interieurdecoratie van circa 1890-1910, namelijk polychroom beschilderd stuccoplafond met houtimitatie (inlegwerk), dubbele deuren in houtimitatie met verschillende exotische houtsoorten, incrustapapier en neoclassicistische zwartmarmeren schouw.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.