Hoge huis

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Het oudste gedeelte van het gebouw, de gelijkvloerse verdieping in Doornikse kalksteen, dateert vermoedelijk uit de 13de eeuw en behoorde tot de voormalige Sint-Baafsabdij. Het fungeerde als werkplaats (bakkerij of schrijnwerkerij) voor de abdij. In 1760 werd het gebouw de woning van de militaire gouverneur onder het Oostenrijkse Bewind.

Hoge huis

Buitenhof 35 (Gent)
Zeer oud, breed gebouw, oorspronkelijk fungerend als werkplaats voor de Sint-Baafsabdij. Sporen van het oudere gebouw, dat opklimt tot de 13de eeuw, in de hoge plint van Doornikse steen met versnijding. Nu voornamelijk 16de- en 18de-eeuwse elementen, zie onder meer de bakstenen bovenbouw van in totaal achttien traveeën met hoofdzakelijk een 18de-eeuws, classicistisch uitzicht. De voorgevel werd voorzien van een bepleistering.

Wordt opgevolgd door

Hoge huis