Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hof van Coudenborn en omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Beschrijving

Het Hof van Koudenborn, ook Hof van Coudenborn, Hof ter Caude Borne of Boudelo genaamd, is met zijn onmiddellijke omgeving beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

Het Hof van Coudenborn is met zijn onmiddellijke omgeving beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu landschappelijke waarde

Heirweg, Koudenbormtragel, Oostvaart (Moerbeke)
De overblijfselen van het Hof van Coudenborn zijn omringd door een landelijke omgeving, die wordt gekenmerkt door hoeven, akkers en weilanden en wordt doorsneden door de Oostvaart en de Moervaart.

Is de omvattende bescherming van

Coudenbornbrug

Oostvaart (Moerbeke)
De Moervaart, een zuidelijke aftakking van de Durme, werd in 1531 rechtgetrokken en van verschillende bruggen voorzien. De brug dateert uit het interbellum en werd hersteld en gedeeltelijk vernieuwd circa 1945 na oorlogsschade.

Herberg De Drie Koningen

Heirweg 53 (Moerbeke)
Voormalige hoeve-herberg, vermeld in de lijst van herbergen van 1779. Naar verluidt tot circa 1960 uitgebaat als café. Heden hoeve van het semigesloten type. Aan de straat palend breedhuis van zeven traveeën onder zadeldak. Rechts naast de woning aanpalend bakstenen bedrijfsgebouw met gesloten straatgevel.

Heirweg 55 (Moerbeke)
Hoeve met losse bestanddelen naast de Coudenbornbrug over de Moervaart. Lang boerenhuis met georiënteerde voorgevel ingeplant aan de straat. Breedhuis van zeven traveeën onder zadeldak, minstens uit eerste helft 19de eeuw. Bijbehorend bakstenen bakhuis en een gerenoveerde bakstenen bedrijfsvleugel.

Meershoeve

Heirweg 57 (Moerbeke)
Hoeve-herberg, gebouwd aan de zuidelijke oever van de Moervaart in de nabijheid van een gietijzeren meerpaal met jaartal 1852. Breedhuis van vier traveeën met links twee onderkelderde achterin springende traveeën, onder zadeldak, waarschijnlijk uit eerste helft 19de eeuw.

Oostvaart en kasseiwegen

De Oostvaart als vaart en jaagpad of tragel vindt vermoedelijk haar oorsprong in de middeleeuwen. Moerbeke kende toen een klein netwerk van vaarten, waarvan enkel de Oostvaart behouden bleef.

Ruïne hof van Coudenborn

Heirweg (Moerbeke)
Ruïne van het buitenhof van de cisterciënzerabdij Boudelo in Stekene, daterend uit de 16de en 17de eeuw, omvat de resten van een kleine noordvleugel uit de 17de eeuw en een grote zuidvleugel die minstens uit de 16de eeuw dateert. Tussen de twee vleugels staat het overblijfsel van een vierkante traptoren. De ruïne wordt aan de straatzijde afgesloten door een lage bakstenen muur met de resten van een poort