Neogotisch herenhuis

Geografisch pakket Aalst

Beschrijving

De bescherming omvat het neogotisch herenhuis uit 1875 en gebouwd voor baron P.V.J. de Béthune naar ontwerp van zijn broer architect J. de Béthune.

Pontstraat 31 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als voorbeeld van een gaaf bewaarde neogotische burgerswoning, in 1875 gebouwd door J. de Béthune, een der grote architecten van de neogotiek, voor zijn broer Baron P.V.J. de Béthune, met neogotische interieurs en een gietijzeren veranda met neogotische kenmerken, ofschoon het grondplan van de woning nog neoclassicistisch aandoet door de koetsdoorrit die toegang verleent tot een hoger gelegen traphal.

artistieke waarde

van de neogotische interieurs (waaronder schouwen, plafonds, vloeren, paneeldeuren met hang- en sluitwerk), onder witbeschildering bewaarde polychromie bij de bakstenen koepelgewelven in de koetsdoorrit, trapkoker met neogotische glas-in-loodramen.

Pontstraat 31 (Aalst)
Groot neogotisch herenhuis gebouwd voor baron P.V.J. de Béthune in 1875 naar ontwerp van zijn broer architect Jean-Baptiste de Béthune. Het enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder twee gelijklopende zadeldaken wordt gekenmerkt door een gemarkeerde poorttravee, met loggia op de bel-etage en een hoger opgetrokken topgevel en een dakvenster boven de derde travee.