Neogotisch herenhuis

Beschermd monument van 23-10-1997 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Aalst
Deelgemeente Aalst
Straat Pontstraat
Locatie Pontstraat 31 (Aalst)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/41002/166.1
  • OO000616

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Neogotisch herenhuis

Pontstraat 31, Aalst (Oost-Vlaanderen)

Groot neogotisch herenhuis gebouwd voor baron P.V.J. de Béthune in 1875 naar ontwerp van zijn broer architect Jean-Baptiste de Béthune.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming omvat het neogotisch herenhuis uit 1875 en gebouwd voor baron P.V.J. de Béthune naar ontwerp van zijn broer architect J. de Béthune.

Waarden

Pontstraat 31 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als voorbeeld van een gaaf bewaarde neogotische burgerswoning, in 1875 gebouwd door J. de Béthune, een der grote architecten van de neogotiek, voor zijn broer Baron P.V.J. de Béthune, met neogotische interieurs en een gietijzeren veranda met neogotische kenmerken, ofschoon het grondplan van de woning nog neoclassicistisch aandoet door de koetsdoorrit die toegang verleent tot een hoger gelegen traphal.

artistieke waarde

van de neogotische interieurs (waaronder schouwen, plafonds, vloeren, paneeldeuren met hang- en sluitwerk), onder witbeschildering bewaarde polychromie bij de bakstenen koepelgewelven in de koetsdoorrit, trapkoker met neogotische glas-in-loodramen.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.