Hoekhuis Spijkeboort

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van 14-09-2009 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Geldmunt
Locatie Geldmunt 22 (Gent)

Administratieve gegevens

Andere nummers

Is de (gedeeltelijke) vaststelling van

Huis Spijkeboort

Geldmunt 22, Gent (Oost-Vlaanderen)

Hoekhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen, onder mansardedak (leien). Middelgrote woning, vanouds genaamd "Spijkeboort" naar het huisteken namelijk de krukas. Voorgevel in rococostijl opgetrokken ter vervanging van houten voorgevel in 1766 ; bij reconstructie van voorgevel in 1906 vermoedelijk derde bouwlaag toegevoegd.

Is de omvattende vaststelling van

Muurschilderingen Spijkeboort

Geldmunt 22, Gent (Oost-Vlaanderen)

In 1905 werd een zwaar gehavende laat-15de-eeuwse voorstelling van het Laatste Avondmaal ontdekt in een kamer op het gelijkvloers; blootgelegd en vervolledigend gerestaureerd door Frans-Jozef Coppejans.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Hoekhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen, onder mansardedak (leien). Middelgrote woning, vanouds genaamd "Spijkeboort" naar het huisteken namelijk de krukas. Kern uit derde kwart 15de eeuw met in een achterkamer een muurschildering voorstellende "Het Laatste Avondmaal", daterend uit het laatste decennia van de 15de eeuw.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.