Spaans Fort Francipanie met omgeving

Fort Francipanie met deel van de Parma-vaart, toegangsdreef en hoevepoort met hekken

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het Spaans Fort Francipanie met inbegrip van een deel van de Parma-vaart, de toegangsdreef en de voormalige hoevepoort met hekken en met uitsluiting van de overige constructies.

Waarden

Fort Francipanie met deel van de Parma-vaart, toegangsdreef en voormalige hoevepoort met hekken, met uitsluiting van de overige constructies, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, wetenschappelijke waarde

als zeldzaam en vrij goed bewaard voorbeeld van een Spaans fort uit de 80-jarige oorlog (1568-1648), opgericht omstreeks 1585 door Alexander Farnese, hertog van Parma, als onderdeel van een omvangrijke vestingsgordel tussen Sas van Gent en Hulst, ten zuiden van Axel en deels gelegen in het noorden van het Waasland;
Als voorbeeld uit de krijgsbouwkunde van een gebastioneerde, vierhoekige, hoger gelegen en aarden militaire vesting met dubbele grachten, waarvan de buitenste voorzien waren van redans;
Als voorbeeld van een in het landschap nog goed waarneembare getuige van de scheiding van een volk uit dezelfde stam en dezelfde cultuur.

Molenstraat 20-22, 18B (Moerbeke)
Fort Francipanie is een fort van het type vierhoekig hoger gelegen aarden verdedigingswerk, aanvankelijk met dubbele walgrachten en zou opgericht zijn omstreeks 1585 gelijktijdig met het noordelijk gelegen grotere Moerspuifort bij Zuiddorpe onder Axel en in 1644-1645 heropgericht. IJzeren toegangshek aan twee hoge gewitte vierkante bakstenen hekpijlers onder pannen ezelsrug. Midden het fort is een onbewoonde boerenwoning gelegen die vermoedelijk opklimt tot de 18de eeuw.

Heidebos

Moerbeke (Moerbeke), Wachtebeke (Wachtebeke)
Het Heidebos bevindt zich tussen Moerbeke en Wachtebeke op de grote dekzandrug. De droge, hogere gedeelten waren te onvruchtbaar om in het vast landbouwareaal te worden opgenomen en worden door heide en bos gekenmerkt. De overgang bos-akkers is scherp begrensd door een talud. In het noorden ligt het Fort Francipanie en de Parmavaart. In het zuiden een spoorwegbedding.