Vapeurbrug

Gemeente Moerbeke
Straat Terwesttragel
Locatie Terwesttragel zonder nummer (Moerbeke)

Vapeurbrug

Terwesttragel zonder nummer, Moerbeke (Oost-Vlaanderen)

De Moervaart, een Zuidelijke aftakking van de Durme, werd in 1531 rechtgetrokken en van verschillende bruggen voorzien.

Typologiebruggen

De Vapeurbrug is beschermd als monument. De brug wordt aangeduid met het nummer 2-150-006-1.

Waarden

Hefbrug nummer 2-150-006-1 over de Moervaart ter hoogte van de Suikerfabriek is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als goed typologisch goed bewaard voorbeeld van een hefbrug van circa 1945 met onderling gekoppelde heftorens bestaande uit geklonken open vakwerkbalken op betonnen voeten; met bovenop de heftorens vrij zware kabelschijven; met versterkte verbindingen tussen de heftorens en kabelschijflageringen met geklonken hoekprofielen; met contragewichten die buiten de heftorens bewegen; met een valconstructie bestaande uit hoofdliggers met volle lijfplaten.