Walburgkasteel

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Het Walburgkasteel bevindt zich in een circa 7 hectare groot, openbaar park en bestaat uit het kasteel, terras met prieeltjes en duiventoren. De conciërgewoning staat los van het kasteel. De paarkingang situeert zich langs de Walburgstraat.

Kasteeldomein Walburg

Walburgstraat 33-39 (Sint-Niklaas)
Het Walburgkasteel bevindt zich in een groot park en bestaat uit het kasteel, terras met prieeltjes en duiventoren. De parkingang situeert zich langs de Walburgstraat. Waterburcht in traditionele bak- en zandsteenstijl bestaande uit twee langse vleugels van verschillende lengte, met steil zadeldak gevat tussen trapgevels. Ten westen van het kasteel, vrijstaande duiventoren. Zogenaamde conciërgewoning ten noorden van het kasteel. Verankerde bak- en zandsteenbouw in traditionele stijl. Voornamelijk landschappelijke parkaanleg met grote vijver waarover houten boogbrug, kiosk, golvende grasvelden, kronkelende wandelpaden, struikenmassieven en solitaire bomen. Ten slotte het zogenaamd bos met dicht op elkaar staande bomen.

Is de omvattende vaststelling van

Kiosk

Walburgstraat (Sint-Niklaas)
De naar het stadspark overgeplaatste muziekkiosk van Sint-Niklaas is een bijzonder sierlijke gietijzeren constructie in eclectische stijl, met Moorse inslag in de hoefijzerbogen en neogotische invloed in de met vierlobben en visblazen opengewerkte panelen.

Wordt opgevolgd door