Neoclassicistisch huizenblok: burgerhuis (gevel en dak)

Straat Graaf van Vlaanderenplein
Locatie Graaf van Vlaanderenplein 3-4 (Gent)

Neoclassicistisch huizenblok

Graaf van Vlaanderenplein 1-9, 2-10, 13, 16-20, 17-25, 24-26, 30-32, 31-35, Zuidstationstraat 37-41, Gent (Oost-Vlaanderen)

Oostzijde der straat, eertijds prestige architectuur tegenover het station. Neoclassicistisch huizenblok tussen Zuidstationstraat en de Sint-Annastraat, volgens V. Fris begonnen in 1847 en voltooid in 1852 naar ontwerp van Ch. Leclerc-Restiaux. Bepleisterde en beschilderde gevelwand van drie en een halve bouwlaag.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de gevels en bedaking van de burgerhuizen van het neoclassicistisch huizenblok aan het Graaf Van Vlaanderenplein.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde als volgt werd gemotiveerd: “’prestige-architectuur’ ten opzichte van het (nu verdwenen) Zuidstation, opgevat in laatclassicistische stijl en gerealiseerd omstreeks het midden van de 19de eeuw, het geheel gekenmerkt door bepleisterde en geschilderde lijstgevels van drie bouwlagen met symmetrisch ingeplante ordonnanties met driezijdig fronton op Ionische zuilen en begane grond met rondbogen en imitatiebanden.”

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, DO000801, Graaf Van Vlaanderenplein, advies KCML (1988).

Waarden

Het huis (gevel en bedaking) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: