Beschermd monument

Neoclassicistisch huizenblok: cinema Capitole (gevel en dak)

Beschermd monument van 18-03-1988 tot heden
ID: 8893   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/8893

Besluiten

Woningen: gevels, bedaking en omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 18-03-1988  ID: 2319

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de gevels en bedaking van de burgerhuizen van het neoclassicistisch huizenblok aan het Graaf Van Vlaanderenplein.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de bescherming als volgt werd gemotiveerd:
historische waarde: "’prestige-architectuur’ ten opzichte van het (nu verdwenen) Zuidstation, opgevat in laatclassicistische stijl en gerealiseerd omstreeks het midden van de 19de eeuw, het geheel gekenmerkt door bepleisterde en geschilderde lijstgevels van drie bouwlagen met symmetrisch ingeplante ordonnanties met driezijdig fronton op Ionische zuilen en begane grond met rondbogen en imitatiebanden.”
historische en artistieke waarde: "van de in 1932 door architect Geo Henderick ingerichte bioscoopzaal Capitole: grote hal in neoklassieke stijl, trappen, wandelgangen, foyer, typische ornamentiek uit de dertiger jaren bij plafond en scène, twee balkons en 'kabaret' ingericht in de kelder."

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, DO000801, Graaf Van Vlaanderenplein, advies KCML (1988).


Waarden

Het huis (gevel en bedaking) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

-


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Neoclassicistisch huizenblok

Graaf van Vlaanderenplein 1-10, 13, 16-21, 23-26, 30-33, 35, Zuidstationstraat 37-41 (Gent)
Oostzijde der straat, eertijds prestige architectuur tegenover het station. Neoclassicistisch huizenblok tussen Zuidstationstraat en de Sint-Annastraat, volgens V. Fris begonnen in 1847 en voltooid in 1852 naar ontwerp van Ch. Leclerc-Restiaux. Bepleisterde en beschilderde gevelwand van drie en een halve bouwlaag.