Achterhuis

Gemeente Oudenaarde
Straat Nederstraat
Locatie Nederstraat 19-21 (Oudenaarde)

Complex met voor- en achterhuis

Nederstraat 19-21, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)

Groot complex met voor- en achterhuis, thans overdekte binnenplaats en achterliggende bedrijfsgebouwen, opklimmend tot de late middeleeuwen.

Het achterhuis van dit complex is beschermd als monument.

Waarden

Het achterhuis in de Nederstraat nummer 19-21 te Oudenaarde is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als achterin gelegen huis in het centrum van de historische stadskern, met zeer oude kern, mogelijks opklimmend tot de late middeleeuwen (14de tot 16de eeuw) met behouden overwelfde kelders, bak- en zandstenen constructie onder parallelle zadeldaken en balklagen met zware moerbalken op zandstenen consoles en gotisch peerkraalmotief;

artistieke waarde

van het 18de-eeuwse interieur in Lodewijk XV-stijl met karakteristieke dubbelhuisaanleg met centrale gang en traphal met 18de-eeuwse bordestrap en verschillende salons met verfijnd stucwerk op plafonds en schouwboezems met kenmerkende rocaille- en bloemmotieven.