Fontein

Fontein

Deze fontein is beschermd als monument.

De fontein werd afgebroken in 1974 en later gerestaureerd en heropgebouwd aan het Gentiel Antheunisplein. Het beschermingsbesluit werd echter nooit aangepast.

Waarden

De fontein zich bevindend op het Jezuïetenplein te Oudenaarde is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Fontein

Gentiel Antheunisplein (Oudenaarde)
Leeuwenfontein van de hand van gebroeders Parmentier, opgericht in 1830 en in 1831 beschouwd als symbool van de Belgische onafhankelijkheid. Oorspronkelijk stond de fontein opgesteld op een pleintje op de kruising van het Jezuitenplein met de Koningsstraat en het Lappersfort. Circa 1970 verwijderd en in 2001 ingehuldigd op haar huidige locatie.