Kasteel Ortegat

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Het kasteeldomein Ortegat omvat een buitenplaats in neoclassicistische stijl met empire-elementen met bijhorend park in landschappelijke stijl uit de eerste decennia van de 19de eeuw. Het landhuis is één van de weinige gekende en bewaarde realisaties uit het architecturale oeuvre van architect Jean-Baptiste Dubois.

Kasteeldomein Ortegat

Belselestraat 2, Bulk 10 (Waasmunster)
Het kasteeldomein Ortegat omvat een buitenplaats in neoclassicistische stijl met empire-elementen met bijhorend park in landschappelijke stijl uit de eerste decennia van de 19de eeuw. Het landhuis is één van de weinige gekende en bewaarde realisaties uit het architecturale oeuvre van architect Jean-Baptiste Dubois, en is eveneens van een zeldzaam geworden en heel representatief type landhuis dat door welstellende burgers en grootgrondbezitters sinds eind 18de-begin 19de eeuw als buitenplaats werd gebouwd. Het kasteeldomein werd onder Jean-Baptiste Vermeulen gefaseerd uitgebreid in de tweede helft van de 19de eeuw.

Is de omvattende vaststelling van

Boswachterswoning van kasteel Ortegat

Bulk 10 (Waasmunster)
Voormalig boswachtershuis van kasteel Ortegat. Voorheen twee woningen, later samengevoegd tot één. Als aanvankelijke aanhorigheid van het kasteel ingeplant op een perceel palend aan de westelijke begrenzing van het kasteelpark.

Wordt opgevolgd door