Begijnhof Sint-Elisabeth Gent

Beschrijving

De Begijnhofdries, het huidige beboomd pleintje met kerk (in het westen) omgeven door traditionele huizen (langs de noord- en zuidzijde) en een eind 19de-eeuwse huizenrij (in het oosten) vormde oorspronkelijk het centrum, de "dries" van het zogenaamde Sint-Elisabeth Begijnhof.

Begijnhof Sint-Elisabeth

Begijnhofdries 1-42, Edmond Boonenstraat 1-7, 2-6, Gravin Johannastraat 1-35, 2, Hippoliet Lammensstraat 2-10D, Jan Verspeyenstraat 1-3, Mathias Gesweinstraat 1A-1D, Provenierstersstraat 1-51, 2-12, Sophie Van Akenstraat 1-13, 2-58, Straatje van Oliveten, Zwartekatstraat 2-8 (Gent)

Begijnenhuis de Engelbewaarder

Gravin Johannastraat 33, 34 (Gent)
Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen, met zadeldak (Vlaamse pannen), voorzien van twee getrapte dakvensters, uit 17de eeuw. Gerestaureerde, verankerde bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand.

Begijnenhuis Sint-Clara

Gravin Johannastraat 27 (Gent)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, met zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, Vlaamse pannen), uit 17de eeuw. Verankerde bakstenen lijstgevel en deels herstelde zijpuntgevels met muurvlechtingen.

Begijnenhuis Sint-Felix

Gravin Johannastraat 31 (Gent)
Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen met zadeldak (Vlaamse pannen), linker zijaandak met muurvlechtingen, uit 17de eeuw. Later aangepaste verankerde bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand.

Begijnenhuis Sint-Helena

Hippoliet Lammensstraat 8 (Gent)
Half vrijstaand breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen met zadeldak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 18de eeuw. Eenvoudige bepleisterde lijstgevel met dubbelhuisopstand.

Begijnenhuis Sint-Laurentius

Gravin Johannastraat 25 (Gent)
Achterin gelegen en vanop de straat gedeeltelijk zichtbaar breedhuisje van twee traveeën en twee bouwlagen, onder steil zadeldak (Vlaamse pannen), uit 17de eeuw.

Begijnenhuis Sint-Petrus Apostel

Gravin Johannastraat 35 (Gent)
Hoekhuis van vier traveeën en twee bouwlagen, met zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, Vlaamse pannen) met rechter zijtrapgevel en twee getrapte dakvensters, uit 17de eeuw.

Begijnenhuis Sint-Rochus

Gravin Johannastraat 29 (Gent)
Achterin gelegen breedhuis van twee bouwlagen en vier traveeën met zadeldak (Vlaamse pannen), uit 18de eeuw. Verankerde bakstenen lijstgevel met enkelhuisopstand.

Begijnenhuizen Sint-Bavon, de Heilige Vijf Wondekens en Sint-Bernardus

Edmond Boonenstraat 1, 3, 5, 7 (Gent)
Huizenrij met ommuurd voortuintje van in totaal vijftien traveeën en twee bouwlagen met zadeldaken (pannen), uit de 18de eeuw en de eerste helft van de 19de eeuw.

Convent der Heilige Drievuldigheid

Gravin Johannastraat 21 (Gent)
Drie diephuizen waarvan de twee rechtse palen aan de straat en het linkse inspringt; kleine voortuin met omheiningsmuur toegankelijk via een uitgesproken barokpoort afkomstig van het Sint-Christina convent.

Convent Sint-Christina

Gravin Johannastraat 1A, 1B (Gent)
Huis van twee bouwlagen, van de straat gescheiden door een voortuin met omheiningsmuur en rechthoekige toegangspoort onder driehoekig fronton. Verankerde bakstenen trapgevel (10 trappen en topstuk) van drie traveeën, uit de 17de eeuw.

Gravin Johannastraat zonder nummer (Gent)
Sinds het vierde kwart van de 19de eeuw zogenaamd "In de gouden pen" . Huis van twee bouwlagen en drie traveeën, met zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Verankerde bakstenen trapgevel (10 trappen en topstuk), gedateerd 1655 door middel van muurankers tussen de bovenvensters.

Gravin Johannastraat 1, 3, 5, 7, 9 (Gent)
Huis van drie traveeën en twee bouwlagen, met zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw. Verankerde bakstenen lijstgevel met enkelhuisopstand. Rechts zijtrapgevel van drie traveeën.

Convent Ter Steenen

Jan Verspeyenstraat 3, Sophie Van Akenstraat 56, 58 (Gent)
Voorheen zogenaamd "Convent Ter Steenen", markant complex, thans opgesplitst in vier woningen, per twee gekoppelde gevels daterend van 1630-31, 1641-42 en 1663-64.

Deel van Convent ter Wijngaerde

Hippoliet Lammensstraat 10A, 10B (Gent)
Voorheen deel uitmakend van het zogenaamd "Convent ter wijngaerde". Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen, met zadeldak (Vlaamse pannen). Traditionele, verankerde bak- en zandstenen trapgevel (9 treden + topstuk) volgens archiefstukken van 1664-1665.

Hippoliet Lammensstraat 10C, 10D (Gent)
Voorheen deel uitmakend van het zogenaamde "Convent ter wijngaerde". Half vrijstaand breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen, met zadeldak (Vlaamse pannen), volgens archiefstukken van 1664-1665.

Hoekhuis met de Proveniersterstraat

Sint-Elisabethplein 24, 26 (Gent)
Aanvankelijk hoekhuis van de Provenierstersstraat en de voormalige toegangsweg van het Begijnhof. Bakstenen gebouw van twee traveeën met twee bouwlagen onder gedeeltelijk zadeldak (Vlaamse pannen), uit eerste kwart 18de eeuw.

Nieuw Convent

Edmond Boonenstraat 4, 6, Hippoliet Lammensstraat 2, 6 (Gent)
Trapgevel (10 treden en topstuk) van drie traveeën en twee bouwlagen met zadeldak (pannen), gedateerd 1660 (muurankers). Rechts aanleunende reconstructies uit het derde kwart van de 20ste eeuw. Bakstenen zijaanbouw met zadeldak (Vlaamse pannen), gedateerd 1789 door middel van muurankers op de voorpuntgevel.

Sint-Elisabethplein 25 (Gent)
Aanvankelijk zijgevel van de huizenrij van de Provenierstersstraat waartegen de monumentale toegangspoort van het Begijnhof aanleunde (afgebroken in 1879). Heden beschilderde bakstenen gevel met rechthoekige vensters en centrale deur.

Jan Verspeyenstraat 1 (Gent)
Diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen, met zadeldak (Vlaamse pannen), uit 17de eeuw. Verankerde bakstenen trapgevel (7 treden en topstuk).

Stedelijke lagere hoofdschool voor meisjes met kindertuin

Hippoliet Lammensstraat 10 (Gent)
Stedelijke lagere hoofdschool voor meisjes met kindertuin. Eenlaags breedhuis in neotraditionele stijl, naar ontwerp van architect Ch. Van Rysselberghe. Gedateerd 1914 door middel van cartouches.