Poortgebouw Donkere Poort en Sastehuis

Besluiten

Donkere Poort en Sastehuis, brouwerij Gebroeders Vanden Berghe en katoenspinnerij Van de Broecke-Grenier met omgeving

De bescherming als monument omvat het poortgebouw Donkere Poort en het Sastehuis.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “De Donkere Poort is beschermd als monument omwille van de historische waarde als enig overblijfsel van de vroegere drie poorten die toegang verleenden tot het voorhof van het zogenaamde Prinsenhof, gegroeid uit het (verdwenen) Hof ten Walle; omwille van de architectuurhistorische waarde als 15de-16de-eeuws, gekanteeld en van hoektorentjes voorzien poortgebouw met onderdoorgang, met 18de-eeuwse verbouwingen.
Het Sastehuis is beschermd als monument omwille van het historisch belang als voormalig opvangcentrum voor ontslagen gevangenen; omwille van de architectuurhistorische waarde als in kern 15de-eeuws gebouw met 17de- en 18de-eeuwse respectievelijk uitbreiding en nieuwbouw die het totaalbeeld thans bepalen als karakteristiek voorbeeld van midden 18de-eeuwse herenwoning in rococostijl.”

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000628, Donkere Poor ten Sastehuis met omgeving (S.N., 1981).

Waarden

De Donkere Poort en het Sastehuis zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:

Donkere Poort, Sastehuis en Brouwerij Gebroeders Vanden Berghe

Bachtenwalle 10, Prinsenhof 54-56, 141 (Gent)
Van het grootse omwalde en ommuurde kasteel Prinsenhof, dat in de loop van 14de-16de eeuw gegroeid was uit het verdwenen Hof ten Walle, rest slechts één van de drie poorten die toegang verleenden tot het voorhof, namelijk de Donkere Poort. Poortgebouw uit 15de-16de eeuw. Haaks en aansluitend herenhuis, zogenaamd Sastehuis, bij de binnengevel van de Donkere Poort circa 1750 opgetrokken op oudere overwelfde kelders. Voorts rechts van de poort voormalige brouwerij van twee bouwlagen, met stallen en koetshuizen op begane grond, opgericht begin 19de eeuw als Brouwerij Gebroeders Vanden Berghe.