Laatclassicistisch burgerhuis

Gemeente Aalst
Deelgemeente Aalst
Straat Sint Martensplein
Locatie Sint Martensplein 8 (Aalst)

Sint Martensplein 8, Aalst (Oost-Vlaanderen)

Huis van vier traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak, opklimmend tot de 17de eeuw. Traditionele bak- en zandsteenbouw.

Beschrijving

De bescherming omvat het hoofdgebouw van het laatclassicistisch burgerhuis met kern in traditionele bak- en zandsteenbouw.

Waarden

Sint-Maartensplein 8 (hoofdgebouw) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als voorbeeld van in kern l7de-eeuws dubbelhuis met traditionele zand- en baksteenlagen, 18de-eeuwse verbouwingen en aanwezigheid van oude bouwnaden door het decaperen van de 18de-eeuwse gevelbepleistering.

artistieke waarde

van de binnenindeling met grotendeels 18de- en begin 19de-eeuwse interieurelementen, zoals onder meer plafond met 18de-eeuws stucwerk en marmeren empireschouwen uit het begin van de 19de eeuw.