Station Oudenaarde: watertoren

Watertoren

De watertoren horend bij het station van Oudenaarde is beschermd als monument.

Waarden

De watertoren bij het station van de NMBS is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als zeldzaam geworden voorbeeld van een kleine watertoren van het type met overkragende, niet- beklede betonnen Intze- kuip , met pyramidale voet bestaande uit een betonnen skelet met invulling van metselwerk, in de twintiger jaren als type- watertoren door de Staatsspoorwegen opgericht, in het onderhavig geval in de onmiddellijke omgeving van een belangrijk, heden als monument beschermd station en als dus danig een getuige met een supplementaire contextuele exemplarische illustratieve en beeldbepalende betekenis.

Watertoren

Jozef Braetstraat (Oudenaarde)
Om de stoomlocomotieven te bevoorraden moest al vlug een heel waterleidingsysteem uitgebouwd worden. Naar verluidt zou men daarvoor in het stationsareaal twee grote ondergrondse watertanks aangelegd hebben. Vanaf de watertoren liep een leiding naar de locomotievenstelplaats. Op de plaats van de oude watertoren werd in 1938 de huidige toren opgericht.