Teksten van Burgerhuizen De Gulden Boomen en De Korenbloemen

Burgerhuizen De Gulden Boomen en De Korenbloemen_versie 2_20151201 ()

De bescherming als monument omvat twee dwarshuizen uit de 17de eeuw die in 1745 werden voorzien van een vernieuwde voorgevel van vijf traveeën en ten dele afgedekt met een leien schilddak met twee zijdakkapellen.

Woningen De Gulden Boomen en De Korenbloemen versie 1 11092013 ()

De twee dwarshuizen uit de 17de eeuw werden in 1745 (bouwopschrift in het driehoekig fronton) voorzien van een vernieuwde voorgevel van vijf traveeën en ten dele afgedekt met een leien schilddak met twee zijdakkapellen.

Het drie verdiepingen hoog gebouw is opgetrokken in baksteen, met gebruik van zandsteen voor de sokkel, de oplopende ‘hoekbanden’, de vlakke ietwat uitspringende vensteromlijstingen en de geprofileerde kroonlijst. Drie van de vijf traveeën worden bekroond met een driehoekig fronton, opgesmukt met de in reliëf uitgehouwen huissymbolen, ingewerkt in een licht asymmetrisch en rijk versierd rocaillemotief.

De woningen zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische in casu archeologische waarde