Beschermd monument

Architectenwoning Louis Minard

Beschermd monument van 02-06-1988 tot heden

ID: 8931   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/8931

Besluiten

Woning Minard en Minardschouwburg
definitieve beschermingsbesluiten: 02-06-1988  ID: 2324

Beschrijving

De architectenwoning Louis Minard is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “Het voormalig Huis Minard is beschermd als monument omwille van de:
artistieke waarde: van het origineel en kwaliteitsvol interieur met inkomhal en trappenhuis met galerij in een uitzonderlijk verzorgde en getrouwe neogotische stijl met een historiserende decoratie die het roemrijke verleden van Vlaanderen moet illustreren en het salon in een uiterst zeldzame neoromaanse stijl met prachtige polychromie en talrijke elementen ontleend aan de middeleeuwse iconografie, volledig ontworpen door architect L. Minard.
historische waarde: als kunsthistorisch uniek ensemble van interieurs in de toen opkomende neostijlen.
historische waarde: als woonhuis van architect Louis Minard die tevens een groot kunstverzamelaar was en zijn huis concipieerde als een museum, opgedragen aan de kunst en het roemrijk vaderlands verleden.”

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000803, Huis Minard en Minardschouwburg (VAN DEN BOSSCHE H., 1988).


Waarden

Het voormalig huis Minard is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

-


Aanduiding van

Is de bescherming van

Architectenwoning Louis Minard

Grote Huidevettershoek 8 (Gent)
Voormalig "Huis Minard", sinds 1902 "Vrijmetselaarstempel". Herenhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen met zadeldak (pannen), gebouwd naar ontwerp van de bouwheer, architect Louis Minard, rond 1846.