Architectenwoning Louis Minard

Woning Minard en Minardschouwburg

De architectenwoning Louis Minard is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “Het voormalig Huis Minard is beschermd als monument omwille van de:
artistieke waarde: van het origineel en kwaliteitsvol interieur met inkomhal en trappenhuis met galerij in een uitzonderlijk verzorgde en getrouwe neogotische stijl met een historiserende decoratie die het roemrijke verleden van Vlaanderen moet illustreren en het salon in een uiterst zeldzame neoromaanse stijl met prachtige polychromie en talrijke elementen ontleend aan de middeleeuwse iconografie, volledig ontworpen door architect L. Minard.
historische waarde: als kunsthistorisch uniek ensemble van interieurs in de toen opkomende neostijlen.
historische waarde: als woonhuis van architect Louis Minard die tevens een groot kunstverzamelaar was en zijn huis concipieerde als een museum, opgedragen aan de kunst en het roemrijk vaderlands verleden.”

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000803, Huis Minard en Minardschouwburg (VAN DEN BOSSCHE H., 1988).

Waarden

Het voormalig huis Minard is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Grote Huidevettershoek 8 (Gent)
Voormalig Huis Minard, sinds 1902 Vrijmetselaarstempel. Herenhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen met zadeldak, gebouwd naar ontwerp van de bouwheer, architect Louis Minard, rond 1846. Voorgevel opgevat als een bepleisterde en beschilderde lijstgevel met enkelhuisopstand. Uitgewerkt interieur op de gelijkvloerse verdieping naar ontwerp van Minard in neogotische en neoromaanse stijl. Achterbouw uitziend op de Korianderstraat, gebouwd in opdracht van de "Société civile - La Liberté" als "temple maçonique", met een gesloten bakstenen gevel gebouwd in 1902 naar ontwerp van Ferdinand Dierkens.