Minardschouwburg

Woning Minard en Minardschouwburg

De Minardschouwburg is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “De Minardschouwburg is beschermd als monument omwille van de:
historische waarde: als eerste grote Vlaamse schouwburg in Gent, ontworpen en bekostigd door architect L. Minard ter bevordering van het Vlaamse toneel.
historische waarde: als architectuurhistorisch belangrijk vertegenwoordiger van een schouwburggebouw uit het midden van de 19de eeuw met laatclassicistische voorgevel ontworpen door architect L. Minard.
artistieke waarde: van het in 1905 vernieuwde theaterinterieur in een rijk gedecoreerde, op de second empire geïnspireerde theaterstijl, ontworpen door architect J.P. Ledoux.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000803, Huis Minard en Minardschouwburg (VAN DEN BOSSCHE H., 1988).

De Minardschouwburg is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Minardschouwburg

Korianderstraat 13, Romain Deconinckplein 2 (Gent)
Zo genoemd naar de bouwkundige Louis Minard die op eigen kosten de schouwburg met het koffiehuis oprichtte in 1846. Voorgevel ontworpen door L. Minard volgens bouwaanvraag van 1846: bepleisterde en beschilderde lijstgevel van vijf traveeën met twee en een halve bouwlaag onder schilddak. Heringericht tussen 1905 en 1908 naar ontwerp van architect J.P. Ledoux.