Beschermd monument

Minardschouwburg

Beschermd monument van 02-06-1988 tot heden
ID: 8932   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/8932

Besluiten

Woning Minard en Minardschouwburg
definitieve beschermingsbesluiten: 02-06-1988  ID: 2324

Beschrijving

De Minardschouwburg is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “De Minardschouwburg is beschermd als monument omwille van de:
historische waarde: als eerste grote Vlaamse schouwburg in Gent, ontworpen en bekostigd door architect L. Minard ter bevordering van het Vlaamse toneel.
historische waarde: als architectuurhistorisch belangrijk vertegenwoordiger van een schouwburggebouw uit het midden van de 19de eeuw met laatclassicistische voorgevel ontworpen door architect L. Minard.
artistieke waarde: van het in 1905 vernieuwde theaterinterieur in een rijk gedecoreerde, op de second empire geïnspireerde theaterstijl, ontworpen door architect J.P. Ledoux.

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000803, Huis Minard en Minardschouwburg (VAN DEN BOSSCHE H., 1988).


Waarden

De Minardschouwburg is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

-


Aanduiding van

Is de bescherming van

Minardschouwburg

Walpoortstraat 15 (Gent)
Zo genoemd naar de bouwkundige Louis Minard die op eigen kosten de schouwburg met het koffiehuis oprichtte in 1846. Heringericht tussen 1905 en 1908 naar ontwerp van architect J.P. Ledoux. Voorgevel ontworpen door L. Minard volgens bouwaanvraag van 1846.