Kasteel van Bellem: kasteel, hek en bijgebouwen

Kasteel met park en omgeving, kapel en woning

Beschrijving

Van het kasteeldomein Mariahove zijn het kasteel, het hek en enkele bijgebouwen, waaronder de haaks opgestelde dienstvleugels en de duiventoren, beschermd als monument.

Waarden

Het kasteel van Bellem, thans genaamd Mariahove, met hek en bijgebouwen, onder meer de haaks opgestelde dienstvleugels en de duiventoren, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als het oudheerlijke kasteel van Bellem, wederopgebouwd begin 19de eeuw door de industrieel J.-L. van Caneghem en in de periode 1855-60 in neoclassicistische stijl aangepast naar ontwerp van Bruno Renard
als interessant voorbeeld van een stijlvolle buitenplaats met bijgebouwen waaronder twee dienstvleugels in l8de-eeuwse bepleisterde stijl in kenmerkende opstelling aan weerszij voor het kasteel, een oranjerie, een hoeve en de vroegere dorpspomp van Bellem
als een enig voorbeeld in Oost-Vlaanderen van een l6de-eeuwse ronde duiventoren met een driehonderd nissen.

Is de omvattende bescherming van

Dorpspomp

Bellemdorpweg (Aalter)
De ijzeren dorpspomp, bevond zich vroeger op het dorpspleintje en staat nu in het kasteelpark.

Kasteeldomein van Bellem

Mariahovelaan 2-4, 4A (Aalter)
Het omgrachte kasteel Mariahove werd begin 19de eeuw heropgebouwd door de industrieel J.-L. van Caneghem. Het werd in de periode 1855-1860 in neoclassicistische stijl aangepast naar ontwerp van Bruno Renard. Het omringende park in landschappelijke stijl werd aangelegd in de tweede helft van de 19de eeuw. Ten zuiden van het park een jachtbos met dreven in sterrenpatroon. De ronde duiventoren is afgedekt met een achtkantige leien spits met windwijzer met duif en klimt vermoedelijk op tot de 16de eeuw.