Watermolen Diepensteynmolen: molencomplex

Beschermd monument van 10-03-1994 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Londerzeel
Deelgemeente Steenhuffel
Straat Watermolenstraat
Locatie Watermolenstraat 35 (Londerzeel)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/23045/108.1
  • 4.01/23045/119.1
  • OB001082

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Watermolen Diepensteynmolen

Watermolenstraat 35, Londerzeel (Vlaams-Brabant)

Watermolen met nog aanwezige sluismuren, gemengde archaïsche en laat-19de-eeuwse kenmerken, gedateerd 1795, boerenerf met schuur en stallen opgesteld in halfgesloten formatie.

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de watermolen, genaamd Diepensteynmolen met inbegrip van het molengebouw, de aanpalende molenaarswoning, de sluis en strekdam, de volledige maalinrichting met drie koppels maalstenen, het gietijzeren raderwerk, het houten raderwerk, alle toebehoren van de maalstenen (steenkisten, galgen, en dergelijke), de graankuismachine, de builinstallatie van Van De Velde Haaltert, het binnenluiwerk, de menger, de haverpletter, de elektromotor C. E. B. met rheostat, de weegschaal, de wanmolen en alle verbindingen om deze toestellen in werking te zetten.

Waarden

De watermolen, genaamd Diepensteynmolen met inbegrip van het molengebouw, de aanpalende molenaarswoning, de sluis en strekdam, de volledige maalinrichting met drie koppels maalstenen, het gietijzeren raderwerk, het houten raderwerk, alle toebehoren van de maalstenen (steenkisten, galgen, en dergelijke), de graankuismachine, de builinstallatie van Van De Velde Haaltert, het binnenluiwerk, de menger, de haverpletter, de elektromotor C. E. B. met rheostat, de weegschaal, de wanmolen en alle verbindingen om deze toestellen in werking te zetten. is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.